Top
Forradalom zajlik az ipari automatizálás világában: lényege, hogy egy ipari robot immár képes közvetlen közelségben együtt dolgozni az emberekkel, biztonságosan és hatásosan együttműködve a feladatmegoldásban. Az   úttörő szerepet játszik egy új technológia megvalósításában, ez az ún. „ketrec nélküli” robotika. Ez az egyszerű, de izgalmas ötlet került gyakorlati megvalósításra az új UR3, valamint a mára már jól bevált UR5 és UR10 szériák révén. Mindhárom típus hattengelyes robotkarokat foglal magában. Miért is olyan nagy dolog tehát az  védőkerítés nélküli robotja?

Határozottan nem apáink ipari robotkarja
A védőkerítés nélküli, más néven együttműködő vagy ’kollaboratív’ ipari robotok gyökeresen megváltoztathatják az ipari automatizálás eddig ismert rendszerét a hazai gyártóiparban az elkövetkezendő 3-5 év során. Ezek a robotok ugyanis lehetővé teszik kis- és középvállalkozások számára is, hogy felvegyék a versenyt nagyobb gyártókkal, míg a nagyobb gyártókat képessé teszi arra, hogy gyorsabban és rugalmasabban reagáljanak a változó piaci elvárásokra.
Képzeljen el egy ipari robotkart, melyet szinte minden gyártási közegben alkalmazhat, s melyhez nincs szükség drága és tolakodó biztonsági felszerelésre. Többé nem kell Hard Guard, lézerszkennerek, fényfüggönyök vagy biztonsági szőnyegek megvásárlására, karbantartására vagy folyamatos frissítésére fordítania. Nem kell teljesen újraterveznie és átalakítania gyárát, hogy helyet adjon egy hatalmas gépezetnek és biztonsági felszerelésének. Nem kell órákat töltenie azzal, hogy betanítson valakit az új robotkar programozására és működtetésére. A pluszköltségek felszámolása már önmagában óriási előnyt jelent, de több más ok is az újfajta berendezés mellett szól.

Öt kulcsfontosságú tulajdonság

A Cross Company Automation Group (USA) szerint az alábbi öt tulajdonság jelenti a legnagyobb előnyt a Universal Robots ügyfelei számára:
  1. Kollaboratív működés – biztonságosan dolgozik közvetlenül emberek mellett
  2. Egyszerű és ösztönösen elsajátítható programozás – korszakalkotó újítás a „tanító módban” való programozás
  3. Mozgathatóság – viszonylag alacsony tömegű és kompakt kivitelezés
  4. Rendkívül alacsony bekerülési és fenntartási költségek
  5. Gyorsan és könnyen üzembe helyezhető
Képzeljen el egy programozási környezetet, (hamarosan már magyar nyelven is!) amely annyira egyszerű, hogy bárki, aki képes egy okos telefon vagy tablet kezelésére, minimális képzéssel (vagy akár anélkül is) irányítani tudná a robotot az alapvető gyártási feladatok ellátásában.
Képzelje el, hogy e védőkerítés nélküli robotokat percek alatt áthelyezheti az egyik munkaterületről a másikra. Ezáltal zökkenőmentesen igazíthatja felszerelését a gyártás követelményeihez, ahelyett, hogy újra kellene szerveznie a folyamatot, vagy épp kihasználatlanul maradnának automatizált eszközei. Képzelje el, hogy olyan gyorsan megtérül a befektetése, hogy ezáltal több robotizált, automatizált folyamatot engedhet meg magának.

Röviden összefoglalva: azok számára, akik az automatizálási befektetésük megtérülése miatt aggódnak, óriási előrelépés ez a hagyományos automatizáláshoz képest. A ketrec nélküli robotok szabadon áthelyezhetők bármikor és oda, ahol épp szükség van rájuk, külön biztosítás/biztonsági ráfordítás nélkül. Egy megbízatás teljesítésének ideje napokról, hetekről órákra, percekre csökken, tehát a tulajdonosi költség drasztikusan lecsökken. Ebből talán azt gondolhatnánk, hogy a védőkerítés nélküli robotok prémium árkategóriába tartoznak, azonban ennek épp az ellenkezője igaz.
E hattengelyes robotkarok nem jelentenek megoldást a robotalkalmazás összes előfordulható kérdésére, de új lehetőségek egész tárháza előtt nyitják meg az utat.


Rippert Dávid
Robottechnikai szakág vezető
Telefon: +36 30 898 5228
Email: rippertd@vajdamuvek.hu

Kapcsolódó galériák

Ajánlatkérés

* Tudomásul veszem, hogy az adatkezelő a most megadott személyes adataimat a GDPR, továbbá a saját adatvédelmi szabályzatának feltételei szerint kezelheti.